Szybkowar: wspaniały sposób na zdrowe i szybkie gotowanie!!!

Szybkowar: wspaniały sposób na zdrowe i szybkie gotowanie!!!

W ciągu kilku ostatnich lat na świecie zapanowała moda na zdrowe odżywianie. Wielu osobą kojarzy się ona z godzinami spędzanymi w kuchni i daniami bez smaku. Nic bardziej mylnego! Wystarczy zainwestować w praktyczny szybkowar, aby cieszyć się smakiem potraw i zaoszczędzonym czasem!

Mogłoby wydawać się, że szybkowar to młody wynalazek, jednak prawda jest taka, że powstał on już 333 lata temu. Wynalazł go Denis Papin. Na jego cześć szybkowar przez długi okres czasu nazywany był kociołkiem Papina.

Dlaczego szybkowar jest tak przydatnym kuchennym sprzętem? Otóż posiada on kilka ważnych zalet:

  • Po pierwsze: oszczędza czas.

Przygotowanie żywności w szybkowarze wymaga o wiele mniej czasu, niż w przypadku tradycyjnego gotowania, ponieważ ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody (od 110 stopni C do 116 stopni C), co z kolei przyczynia się do skrócenia czasu gotowania aż o 70 procent! Łatwo więc domyślić się, że tradycyjny gulasz można przygotować zamiast w 60-90 minut już w 15-20minut!

  • Po drugie: oszczędza energie.

Gotowanie w szybkowarze zajmuje o wiele mniej czasu, co pozwala zaoszczędzić nawet do 50 procent mniej zużycia energii.

  • Po trzecie: wartość minerałów i witamin w potrawach pozostaje bez zmian.

Krótkie gotowanie w wysokiej temperaturze pozwala na szybkie przygotowanie potrawy bez konieczności tracenia przez nią witamin i składników mineralnych.

  • Po czwarte: potrawy zachowują swój oryginalny smak, kolor i aromat.

Dzięki szczelnemu zamknięciu powietrze nie uczestniczy w procesie gotowania, dlatego aromat potrawy, jej kolor oraz smak pozostają niezmienione.

  • Po piąte: dzięki specjalnym wkładom możliwe jest gotowanie na parze!

Dzięki możliwości gotowania na parze potrawy są soczyste i kruche, oraz zachowują wszystkie właściwości odżywcze.

Szybkowar to jednorazowy wydatek, który właściwie używany posłużyć może przez długie lata. Jest prosty, bezpieczny w obsłudze, jeżeli oczywiście zachowuje się wszystkie środki ostrożności.

Jednym słowem: jeżeli jeszcze nie masz szybkowaru, a cenisz sobie smaczne, zdrowe potrawy pełne aromatu, powinieneś jak najszybciej go sobie sprawić!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów na dania z szybkowaru!