Pstrąg w sosie cytrynowym
Smaczne danie z ryby w ciekawej odsłonie. Delikatne mięso pstrąga w delikatnie skomponowanym sosie, który akcentuje jego smak.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 sprawione pstrągi
- 2 łyżki oleju
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
- 2 cytryny
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki UHT 18 proc.
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
Przygotowanie:
Umyj i pokrój ryby w dzwonka, następnie oprósz ją przyprawą do ryb i odstaw na 15 minut.
Ryby oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni.
Ryby przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 6 minut do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika.
Sparz cytryny, otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok.
W rondlu roztop masło, syp mąkę i wymieszaj.
Zasmażkę rozprowadź bulionem i sokiem z cytryny.
Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje i dodaj otartą skórkę z cytryny, dodaj śmietankę i dopraw do smaku odrobiną cukru i przyprawą do ryb.
SMACZNEGO!!!