Pstrąg w sosie cytrynowym

Pstrąg w sosie cytrynowym

Smaczne danie z ryby w ciekawej odsłonie. Delikatne mięso pstrąga w delikatnie skomponowanym sosie, który akcentuje jego smak.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 sprawione pstrągi
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • 2 cytryny
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki UHT 18 proc.
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb

Przygotowanie:

Umyj i pokrój ryby w dzwonka, następnie oprósz ją przyprawą do ryb i odstaw na 15 minut.

Ryby oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni.

Ryby przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 6 minut do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika.

Sparz cytryny, otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok.

W rondlu roztop masło, syp mąkę i wymieszaj.

Zasmażkę rozprowadź bulionem i sokiem z cytryny.

Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje i dodaj otartą skórkę z cytryny, dodaj śmietankę i dopraw do smaku odrobiną cukru i przyprawą do ryb.

SMACZNEGO!!!