Chateaubriand
To słynne danie przyrządził dla francuskiego pisarza i polityka Francois-Rene de Chateaubrianda kucharz Monymireli. Posmakuj wspaniałego, arystokratycznego przepisu na befsztyk z rusztu!
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 40dag polędwicy wołowej w 2 plastrach
- 30g stopionego masła
- Pieprz czarny
Sos:
- 10dag masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki octu estragonowego
- Szalotka
- Łyżka posiekanego estragonu
- 2 żółtka
- Sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Sos:
Wlej olej do rondelka, dodaj posiekaną szalotkę, estragon i gotuj na małym ogniu aż płyn odparuje, następnie całość ostudź.
Do miski ustawionej na garnku z lekko wrzącą wodą wbij żółtka, dodaj zawartość rondelka i ubijaj, aż sos zgęstnije, następnie zdejmij go z ognia o dopraw dopraw solą i pieprzem.
Plastry mięsa posmaruj stopniowo z jednej strony roztopionym masłem i posyp pieprzem.
Rozgrzej ruszt, następnie połóż na nim plastry mięsa suchą stroną do dołu i piec przez ok. 2 minuty aż się zrumienią.
Po tym czasie przełóż mięso na drugą swtronę i również je zrumień.
Postępuj tak jeszcze 2 razy, w tym czasie obracaj mięso, smaruj je masłem i dopiekaj.
Gotowe befsztyki przełóż na talerze i przykryj. Po tym czasie można pokroić je w plastry.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i przygotowanym sosem bearneńskim.
SMACZNEGO!!!