Chateaubriand

Chateaubriand

To słynne danie przyrządził dla francuskiego pisarza i polityka Francois-Rene de Chateaubrianda kucharz Monymireli. Posmakuj wspaniałego, arystokratycznego przepisu na befsztyk z rusztu!

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 40dag polędwicy wołowej w 2 plastrach
  • 30g stopionego masła
  • Pieprz czarny

Sos:

  • 10dag masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki octu estragonowego
  • Szalotka
  • Łyżka posiekanego estragonu
  • 2 żółtka
  • Sól, pieprz biały

Przygotowanie:

Sos:

Wlej olej do rondelka, dodaj posiekaną szalotkę, estragon i gotuj na małym ogniu aż płyn odparuje, następnie całość ostudź.

Do miski ustawionej na garnku z lekko wrzącą wodą wbij żółtka, dodaj zawartość rondelka i ubijaj, aż sos zgęstnije, następnie zdejmij go z ognia o dopraw dopraw solą i pieprzem.

Plastry mięsa posmaruj stopniowo z jednej strony roztopionym masłem i posyp pieprzem.

Rozgrzej ruszt, następnie połóż na nim plastry mięsa suchą stroną do dołu i piec przez ok. 2 minuty aż się zrumienią.

Po tym czasie przełóż mięso na drugą swtronę i również je zrumień.

Postępuj tak jeszcze 2 razy, w tym czasie obracaj mięso, smaruj je masłem i dopiekaj.

Gotowe befsztyki przełóż na talerze i przykryj. Po tym czasie można pokroić je w plastry.

Podawaj z pieczonymi ziemniakami i przygotowanym sosem bearneńskim.

SMACZNEGO!!!