Kurczak w sosie z imbirem, morelami i pomidorami

Kurczak w sosie z imbirem, morelami i pomidorami

Rozgrzewająca potrawa w sam raz na mroźne dni.

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4-5

Składniki:

50 dag piersi kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
5-6 suszonych moreli
korzeń imbiru (około 4 cm)
1 główka czosnku
2 kwaśne jabłka
1 czerwona papryczka chilli
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżki mąki
3 łyżki oleju
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
pieprz
sól

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na małe kawałki, obtaczamy w mące i przesmażamy na oleju. Obsmażone kawałki przekładamy do rondla i dodajemy krojone pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Siekamy drobno czosnek i imbir na cienkie paseczki. Dodajemy je do rondla z całą papryczką chilli. Dusimy i dokładnie mieszamy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i morele. Dalej dusimy aż kurczak zmięknie dolewając do rondla bulion. Potrawę podajemy z ryżem.