Gołąbki inaczej

Opublikowano
kr0pk4
Składniki: ¼ małej kapusty białej 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu Cebula Olej rzepakowy do smażenia Słoik koncentratu pomidorowego Woda 2 jaja

Kapustę trzemy na dużych oczkach, bądź szatkujemy drobno i gotujemy na półtwardo z odrobiną wody. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby kapusta się nie przypaliła.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Mięso mielone przyprawiamy do smaku tymiankiem, cząbrem, kolendrą, solą i pieprzem, i dodajemy do cebuli razem podsmażając.
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z 500 ml wody, przyprawiamy.
Ryż, mięso i odsączoną kapustę przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do środka dwa jaja i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy do smaku i mąkę pszenną, tak żeby farsz był zwarty i się nie rozpadał.
Następnie moczymy dłonie w wodzie i kształtujemy klopsiki. Z mojej porcji wyszło ich 22 szt. Przekładamy je na rozgrzany olej i podsmażamy z każdej strony na złoto. Zalewamy sosem pomidorowym i dusimy 15 minut. Jeśli kotleciki pochłoną sos, to dolewamy wodę.
Podajemy na talerzu przybranym bazylią.