Domowy rosół z kurczaka
Rosół to bez wątpienia królowa polskich zup, której zalety doceniamy szczególnie zimową porą. Jej bogaty smak i aromat oraz właściwości rozgrzewające postawią na nogi niejednego „zmarzlucha”!!! 🙂
Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Ilość porcji: od 6 do 7 (porcja – ok. 450ml)
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- Cebula
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- Kilka ziarenek pieprzu, sól
- 4 kostki rosołowe drobiowe
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Dokładnie umyte mięso wrzucamy do 4l zimnej wody. Dodajemy obrane warzywa i przypaloną nad ogniem cebulę. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy kostki rosołowe. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy ok. 2,5 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podając posypujemy porcje posiekaną natką pietruszki.
Czy wiesz że…
Rosół nie jest potrawą błyskawiczną, nie znosi pośpiechu. Prawdziwy domowy rosół musi gotować się długo, na małym ogniu. W przeciwnym razie zmętnieje i będzie mało aromatyczny.
Podczas gotowania na powierzchni rosołu pojawi się brązowawy osad zwany „szumowiną”, który należy zebrać łyżeczką, ponieważ sprawia on, że rosół staje się mętny. Jest to jednak pełnowartościowe białko, które dodane np. do gulaszu wspaniale wzbogaci jego smak.
SMACZNEGO!!!