Przedstawiamy domowy przepis na kutię
Kutia wigilijna spożywana jest podczas Wigilii głównie, ale też podczas Nowego Roku.
Ilość porcji: 8
Składniki:
szklanka suchego maku
3 łyżki rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
5 daktyli
5 fig
parę kropli aromatu migdałowego
Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości,ale nie rozgotować. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia. Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzić i przecedzić na gęstym sicie. 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o gęstym sitku. Mak połączyć z pszenicą, dodać miód i starannie wymieszać. Daktyle i figi pokroić drobno, rodzynki sparzyć. Dodać wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy. Dokładnie wymieszać. Kutię przełożyć do ozdobnej salaterki lub miseczki, dowolnie udekorować i schłodzić, gdyż kutia wigilijna najlepiej smakuje na zimno.
SMACZNEGO!