Domowy przepis na pierogi z kapustą i grzybami

0
(0)

Przedstawiamy domowy przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami, smaczne nie tylko podczas Wigilii. Można je podawać z zupą grzybową oraz czerwonym barszczem, zanurzone w gorącej zupie lub odsmażane na patelni.

Ilość sztuk: 50

Farsz:

1 kg kapusty kwaszonej

15 dag suszonych grzybów

3 cebule

1 kostka masła

sól

pieprz

Ciasto:

1 kg mąki

1 jajko

1-2 szklanki wody

Przygotowanie:

Namaczamy na noc grzyby. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy. Kapustę polewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią wodą. 2 cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy ciasto: mąkę wyrabiamy z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody (bez soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki płat, szklaneczką-literatką wycinamy kółka. Nakładamy łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, formujemy i sklejamy pierogi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy, aż pierogi wypłyną. Pozwalamy im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmujemy na talerz. Podajemy z usmażoną na maśle cebulką.

SMACZNEGO!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0