Barszcz ukraiński

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Barszcz ukraiński

Pyszny barszcz ukraiński postawi Cię na nogi bez względu na aurę.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 3 garści białej fasoli
  • 500g mięsa wołowego
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 kapusty
  • 2 marchewki
  • 3 buraczki
  • Cebula
  • Koncentrat pomidorowy
  • 4 listki laurowe
  • Ziele angielskie
  • Śmietana
  • Olej
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Zalej wodą mięso i fasolę, następnie odstaw na noc. Odcedź, znowu zalej wodą i zagotuj. Po upływie ok. 40 minut dodaj skrojone w kostkę ziemniaki, a 15 minut później poszatkowaną kapustę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj poszatkowaną marchew, buraki i cebulę. Warzywa podsmaż, podlej wodą i duś przez ok 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, całość wymieszaj i przełóż do garnka. Dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela i dopraw solą i pieprzem. Wszystko gotuj ok. 15 minut. przed podaniem podbij śmietaną.

SMACZNEGO!!!