Barszcz biały
Wyrazisty barszcz biały, który smakiem wzbogaci każdy wielkanocny poranek!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1l wywaru mięsnego
- 250ml śmietany
- 200ml zakwasu do białego barszczu
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 10dag wędzonki
- 1 łyżka chrzanu
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Do mięsnego wywaru dodaj zakwas. Wędzonkę pokrój w kostkę i podsmaż. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z wędzonką, liściem laurowym oraz zielem angielskim dodaj do wywaru z zakwasem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu utraty przez zakwas surowego smaku (ok. 15 minut). Śmietaną zabiel barszcz, dopraw go chrzanem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!!!