Barszcz biały

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Barszcz biały

Wyrazisty barszcz biały, który smakiem wzbogaci każdy wielkanocny poranek!

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1l wywaru mięsnego
  • 250ml śmietany
  • 200ml zakwasu do białego barszczu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10dag wędzonki
  • 1 łyżka chrzanu
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Do mięsnego wywaru dodaj zakwas. Wędzonkę pokrój w kostkę i podsmaż. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z wędzonką, liściem laurowym oraz zielem angielskim dodaj do wywaru z zakwasem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu utraty przez zakwas surowego smaku (ok. 15 minut). Śmietaną zabiel barszcz, dopraw go chrzanem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO!!!