Zupa z soczewicy i pomidorów
Zdrowy obiad bogaty w błonnik pokarmowy i niezbędne składniki odżywcze.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 80 g soczewicy
- 1/2 cebuli
- 1/2 marchewki
- 100 ml soku pomidorowego z kartonika
- 200 g pomidorów z puszki (pokrojonych w kostkę, bez skórki)
- 1/3 pietruszki
- 1/3 pora
- 1 łyżeczka oliwy
- ząbek czosnku
- 0,25 l bulionu warzywnego
- szczypta zmielonej suszonej kolendry
- szczypta kminku mielonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę warzywa. Na dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy je na małym ogniu 4 minuty (tylko zeszklić). Następnie dodajemy pomidory z puszki, wlewamy bulion warzywny, przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy warzywa zmiękną wlewamy sok pomidorowy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Dodajemy odsączoną i opłukaną soczewicę i gotujemy 10-15 minut aż całkowicie zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można także posypać posiekanym szczypiorkiem.