Zupa z soczewicy i pomidorów

Zupa z soczewicy i pomidorów

Zdrowy obiad bogaty w błonnik pokarmowy i niezbędne składniki odżywcze.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 80 g soczewicy
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 marchewki
  • 100 ml soku pomidorowego z kartonika
  • 200 g pomidorów z puszki (pokrojonych w kostkę, bez skórki)
  • 1/3 pietruszki
  • 1/3 pora
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 0,25 l bulionu warzywnego
  • szczypta zmielonej suszonej kolendry
  • szczypta kminku mielonego
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę warzywa. Na dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy je na małym ogniu 4 minuty (tylko zeszklić). Następnie dodajemy pomidory z puszki, wlewamy bulion warzywny, przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy warzywa zmiękną wlewamy sok pomidorowy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Dodajemy odsączoną i opłukaną soczewicę i gotujemy 10-15 minut aż całkowicie zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można także posypać posiekanym szczypiorkiem.