Zupa serowa
Bardzo sycąca i prosta w wykonaniu. Zupę serową najczęściej podajemy z grzankami lub pieczywem czosnkowym.
Składniki:
- 1 l bulionu z kostki (drobiowy lub wieprzowy
- 200 g szynki
- 150 g serka topionego
- 4 łyżki groszku z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- grzanki
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w małą kostkę i zarumienić na oleju. Dodać przetarty czosnek, pokrojoną w paseczki szynkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Bulion zagotować, dodać serki i gotować do ich rozpuszczenia. Następnie dodać cebulę z szynką i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać groszek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami z chleba.
SMACZNEGO!!!