Zupa cytrynowa
Orzeźwiający przepis w sam raz na upalny dzień. Lekka i cytrusowa zupa dla ambitnych.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 300g giczy cielęcej
- 200g ryżu
- 2 marchewki
- Korzeń pietruszki
- 1/2 główki selera
- 2 pory
- Sok z jednej cytryny
- Starta skórka z połowy cytryny
- Liść laurowy
- 100ml śmietany
- 1 łyżka drobno siekanego koperku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Opłucz mięso i zalej je 1,5l zimnej wody. Dodaj liść laurowy i gotuj przez 40 minut.
Osobno ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Do mięsa dodaj obraną włoszczyznę i gotuj przez 20 minut.
Wlej wyciśnięty sok z cytryny i dodaj startą skórkę. Aby otrzymać jedwabistą konsystencję zupy, należy najpierw wlać niewielką ilość wywaru do śmietany, a następnie dodaj ją do wywaru. Całość porządnie wymieszaj.
SMACZNEGO!!!