Zimowa zupa kapuściana
Kiedy aura nie zadowala i mróz dał Ci się we znaki, nie ma nic lepszego na rozgrzanie jak zupa kapuściana! Jedna misa takiej zupy może zastąpić dwudaniowy obiad!
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji: od 6 do 8
Składniki:
- 50dag pieczarek
- 20dag kiszonej kapusty
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 10dag wędzonej kiełbasy
- Por (jego biała część)
- Połowa małego selera
- 2 marchewki
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- Łyżka masła
- 2 kostki bulionu warzywnego
- Granulowany czosnek
- Vegeta
- Szczypta tymianku
- Posiekana natka pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyść, pokrój i podsmaż na maśle pieczarki. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć aż się zrumienią, następnie dodaj 2 łyżki śmietany, łyżkę natki pietruszki i mieszając smaż przez 2 minuty na małym ogniu. Kapustę podlej odrobiną wody i podduś. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, seler obierz i pokrój w drobne słupki, a marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość wrzuć do garnka i dodaj drobno pokrojonego pora, wlej ok. 2l wody i zagotuj. Dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę, kostki rosołowe i pieczarki; gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj kapustę z rondla, zabiel pozostałą śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, vegetą i tymiankiem. Całość ponownie zagotuj i posyp przed podaniem resztą natki pietruszki.
SMACZNEGO!!!