Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 pomidor
1 mała czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
150 gram pieczarek
250 gram startego sera
500 gram Makaronu świderki
100 gram masła
4 łyżki mąki
3/4 litra mleka
sól i peiprz
Sos beszamelowy:
Masło wrzucamy do niedużego garnka rozpuszczamy go, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników teraz wlewamy część mleka.
Pod wpływem temperatury sos powinien się zagęścić. Wlewamy następną porcję mleka i znowu podgrzewamy, mieszając.
Beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę,przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
Paprykę,cebulę i pieczarki kroimy w kostkę.Czosnek rozdrabniamy przez praskę.
Makaron wrzucamy do żaroodpornego naczynia następnie warzywa,czosnek i pierś z kurczaka-warstwami.
Wierzch polewamy beszamelem posypujemy startym serem i zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Zapiekankę tą mozna robić ze swoimi ulubionym warzywami,przyprawami oraz składnikami.
Im więcej ulubionych smaków tym lepiej 🙂
Smacznego.
Autor przepisu: Magdalena Siwek