Z grillem przez świat – odkryj potrawy z różnych kontynentów

0
(0)

Nowoczesne grille zwiększają możliwości grillowania. Dzieje się tak dzięki unikalnym rozwiązaniom technologicznym, przez które grill staje się sprzętem uniwersalnym. Doskonałe opinie zbierają grille z wymiennymi rusztami, na których z łatwością przyrządzimy potrawy z Azji czy Ameryki Północnej.

Grille z wymiennym rusztem – nowy sposób na grillowanie

Grille z wymiennym środkowym rusztem pozwalają na przygotowanie bez większego wysiłku całej gamy potraw. Wystarczy tylko, że dokupimy do nich kilka różnych wkładów, dopasowanych do przyrządzanych na nim produktów. System wymiennych rusztów Gourmet BBQ System (w skrócie: GBS) został opracowany przez renomowaną amerykańską markę Weber. Możemy się z nim spotkać w grillach węglowych, których przedstawicielem jest Master-Touch GBS Premium E-5770, czy też gazowych, takich jak Spirit Premium SP-335 GBS.

Zupa chińska z woka – danie azjatyckie

Korzystając z wkładu GBS – zestawu do woka z rusztem do gotowania na parze, na grillu Webera stworzymy doskonałą zupę chińską.

Na wok wlewamy olej i umieszczamy na nim około 0,5 kg pokrojonej w paski wieprzowiny. Gdy mięso delikatnie się podpiecze i pojawią się na nim zbrązowienia, zdejmujemy je z woka. W kolejnym etapie grillowania podgrzewamy warzywa. Rozpoczynamy od podsmażenia na oleju pokrojonych w plasterki 2 marchewek. Dodajemy do nich ok. 100 g pokrojonego w paski imbiru, 50 g pokrojonej w kostkę papryki chili, kilkanaście sztuk róż brokuła, 1 sztukę pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, 1 sztukę białej części pora pokrojonej w krążki i kilka ząbków pokrojonego drobno czosnku. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą na woku, obsypujemy cukrem i czekamy, aż się skarmelizują. Cały czas mieszając warzywa, dodajemy upieczone wcześniej mięso i zalewamy wywarem drobiowym. Zamykamy pokrywę grilla i czekamy na zagotowanie. Zupę doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami sosu rybnego, 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką soku z limonki oraz 1 łyżką oleju sezamowego. Po kilku kolejnych minutach gotowania zdejmujemy zupę z woka i nalewamy do miski. Przed podaniem doprawiamy ją drobno posiekaną kolendrą.

Danie amerykańskie – hamburger z jajkiem sadzonym oraz szparagami

Na grillach z systemem GBS stworzymy także unikalne w smaku amerykańskie hamburgery z jajkiem sadzonym i szparagami. Wystarczy tylko, że skorzystamy z wkładu żeliwna płyta. Bez zbędnych problemów takiego burgera przyrządzimy na grillach gazowych z płynną regulacją temperatury, jak Spirit Premium SP-335 GBS. Prawy i środkowy palnik takiego grilla rozkręcamy do maksimum, a lewy palnik na minimum.

Mięso na burgera oraz szparagi obtaczamy w oleju. Doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso na burgery umieszczamy na rozgrzanej żeliwnej płycie GBS i przypiekamy z obu stron. Gdy się zarumieni, przekładamy je na ruszt po lewej stronie, by mogło dojść w środku. W tym samym czasie na żeliwnej płycie umieszczamy szparagi, które możemy do smaku podlać białym winem. Gdy szparagi nieco zmiękną, zdejmujemy je z żeliwnej płyty i umieszczamy na niej plasterki kiełbasy chorizo, podgrzewając z każdej strony przez około 1 minutę. Nakładamy je wówczas na mięso na burgera umieszczonego z lewej strony rusztu, wraz z kawałkiem ulubionego sera. W kolejnym kroku na żeliwnej płycie posmarowanej olejem przygotowujemy jajko sadzone, a na końcu, po jego zdjęciu – podsmażamy delikatnie przekrojoną na 2 części bułkę na burgera. Po jej zdjęciu z rusztu smarujemy ją z jednej strony majonezem, kładziemy na nią pokrojone szparagi, plaster pomidora, burger z chorizo, serem i jajkiem, polewamy sosem barbecue i przykrywamy drugą częścią bułki.

Dania z różnych kontynentów nie będą już dla nas wyzwaniem, jeśli skorzystamy z nowoczesnego grilla. Azjatycka zupa chińska z woka czy amerykańskie burgery – to tylko niektóre przykłady dań, które stworzymy dzięki grillom od Webera.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0