Wołowina z brokułami po chińsku

Wołowina z brokułami po chińsku

Danie, które sprawi, że zwykła wołowina nabierze orientalnego charakteru. Szybkie, proste i syte!

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 800g polędwicy wołowej (lub mięsa z udźca)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 600g brokułów
  • Marchewka
  • 2 dymki
  • 100g pieczarek lub grzybów shiitake
  • 100ml bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Umyj mięso i potnij w równej wielkości paski. W miseczce wymieszaj sosy sojowy i ostrygowy, cukier, mąkę kukurydzianą i ocet winny. Mięso włóż do marynaty, odstaw w chłodne miejsce na 4 godziny.Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki i i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedź. Obierz marchew i pokrój w cienkie paski. Dymki obierz i posiekaj. Oczyść grzyby i pokrój je w plasterki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim marchewkę. Wyjmij ją, wlej pozostałą ilość oleju i włóż odsączone z marynaty mięso. Podsmaż je delikatnie mieszając. Dołóż brokuły, dymkę, grzyby i marchewkę. Podlej całość bulionem i duś przez kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie jeszcze raz solą. Podawaj z ryżem.

SMACZNEGO!!!