Wołowina z brokułami po chińsku
Danie, które sprawi, że zwykła wołowina nabierze orientalnego charakteru. Szybkie, proste i syte!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 800g polędwicy wołowej (lub mięsa z udźca)
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 600g brokułów
- Marchewka
- 2 dymki
- 100g pieczarek lub grzybów shiitake
- 100ml bulionu
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj mięso i potnij w równej wielkości paski. W miseczce wymieszaj sosy sojowy i ostrygowy, cukier, mąkę kukurydzianą i ocet winny. Mięso włóż do marynaty, odstaw w chłodne miejsce na 4 godziny.Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki i i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedź. Obierz marchew i pokrój w cienkie paski. Dymki obierz i posiekaj. Oczyść grzyby i pokrój je w plasterki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim marchewkę. Wyjmij ją, wlej pozostałą ilość oleju i włóż odsączone z marynaty mięso. Podsmaż je delikatnie mieszając. Dołóż brokuły, dymkę, grzyby i marchewkę. Podlej całość bulionem i duś przez kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie jeszcze raz solą. Podawaj z ryżem.
SMACZNEGO!!!