Torcik łososiowy

Składniki na masy:
440g serka śmietankowego kremowego (typu Hochland ziołowy)
250g serka mascarpone
1 kopiata łyżka posiekanego koperku
75g startej na grubej tarce cukinii
sól
biały pieprz
koperek w gałązkach do dekoracji
250g wędzonego łososia

Cukinię leciutko posolić i odłożyć na chwilę. Następnie odlać ewentualny sok.

Serki śmietankowe zmiksować, dodać serek mascarpone i miksować jeszcze chwilkę. Dodać koperek i wymieszać (na tym etapie nie doprawiać!). Masę podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3
Do 1/3 masy dodać startą cukinię i doprawić solą i pieprzem.
Do 2/3 masy dodać 50g wędzonego łososia pokrojonego w kawałki (pozostałe 200g będzie nam potrzebne do przekładania. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji.

Teraz przystępujemy do składania tego w całość 🙂
Na paterze układamy spód (okrągłe ciasto). Na to wykładamy masę z łososiem. Układamy na niej poszarpane plastry łososia. Na to wykładamy masę z cukinią i znów poszarpane kawałki łososia.
Na wierzchu układamy trójkąty. Na każdym z nich robimy małą rozetkę z masy łososiowej i dekorujemy maleńką gałązką koperku.