Tiramisu

Tiramisu

Niezawodny i prosty przepis na pyszny deser, który na pewno Cię zaskoczy!

Czas przygotowania: 20 minut (plus 2 godziny na chłodzenie)

Ilość porcji: 10

Składniki:

  • 50dag  serka mascarpone
  • 200ml mocnego naparu kawy
  • 5 żółtek
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 25dag biszkoptów
  • 100ml rumu lub koniaku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao/ gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Kawę połącz z alkoholem i wlej do głębokiego naczynia. Żółtka utrzyj z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści. Zestaw znad pary i ubijaj na wolnych obrotach dodając po łyżeczce mascarpone. Ubij śmietankę i połącz ją z masą. 2 łyżki kremu rozsmaruj w formie. Biszkopty delikatnie nasącz kawą i ułóż na warstwie kremu. Przykryj kolejną warstwą kremu i biszkoptami i pozostałą warstwą kremu. Na koniec obficie posyp kakaem lub startą drobno czekoladą. Mocno schłódź.

SMACZNEGO!!!