Tarta z waniliową nutą
Nad takim ciastem warto się zatracić. Szybki i smaczny deser dla całej rodziny!
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 12
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki
- 100g cukru
- Jajko
- 125g masła
- Szczypta soli
Krem:
- Torebka waniliowego budyniu
- 400ml mleka
- 250g masła
- 4 łyżki cukru
- 400g borówek amerykańskich
- 4 łyżki dżemu jagodowego
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto, następnie wstaw je do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wylep nim natłuszczoną formę, nakłuj widelcem i piec 25 minut w temp. 200 stopni. Gotowe ciasto wystudź. Proszek na budyń wymieszaj z 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj wraz z cukrem. Wlej budyń i mieszając gotuj aż zgęstnieje. Wystudź go i utrzyj z masłem. Krem rozsmaruj na powierzchni ciasta, następnie posyp borówkami. Na koniec podgrzej dżem, a gdy jego konsystencja stanie się płynna, polej nim wierzch tarty.
SMACZNEGO!!!