Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Kurki wraz z posiekaną cebulą oraz pokrojonym porem podsmażamy na maśle.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz czas na podszykowanie pozostałych składników. Ser żółty kroimy w kostkę. Śmietankę mieszamy z sosem do sałatek.
Zioła siekamy drobno.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując.
Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy, ale nie studzimy.
Składamy tartę. Podpieczony spód smarujemy ricottą, wykładamy podsmażone kurki z cebulą i porem, żółty ser, świeże zioła.
Zalewamy śmietanką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Ale uwaga! Ja mam piekarnik gazowy tradycyjny. w elektrycznym zapewne będzie
krótszy czas pieczenia i być może inna temperatura.