Tarta z kremem cytrynowym Lemon Curd

0
(0)

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy . Ciasto zagniatamy w kulkę i chłodzimy w lodówce ok 1/2 godziny . Blaszkę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą . Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blaszkę . Nakłuwamy środek widelcem . Piekarnik nagrzewamy do 200 C .

Ciasto wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą , grochem lub ryżem i pieczemy ok 20 min . Po tym czasie zdejmujemy papier , zmniejszamy temp. do 175 C i podpiekamy jeszcze ok 5 min. Pamiętajmy , że ciasto nie może być zbyt mocno spieczone , po wystygnięciu jeszcze stwardnieje . Kiedy ciasto ostygnie delikatnie wysuwamy je z foremki i układamy na talerzu . Nakładamy krem na ciasto i dekorujemy owocami , posypujemy delikatnie cukrem pudrem .
Lemon curd sylvii
Jajka miksujemy z cukrem , wstawiamy na mały ogień . Dodajemy sok i skórkę z cytryn .
Cały czas mieszamy . Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło . Zdejmujemy z ognia , kiedy sos zgęstniej . Studzimy , przekładamy do słoiczków . W lodówce można przechowywać go ok 2 tygodni .

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0