Tajin z wołowiną
Nie trzeba wyjeżdżać aby przypomnieć sobie smak wakacji. Wystarczy wyprawić egzotyczną ucztę w domu!
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji: od 6 do 8
Składniki:
- 1kg wołowej łopatki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 szczypty szafranu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- Sok z cytryny
- 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
- 6-8 pit
- Śmietana
- Ogórek
Przygotowanie:
Pokrój mięso na plastry ok. 3 cm i zrumień na patelni wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej gorącą wodą tak, aby zakryła mięso. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Dodaj paprykę, wlej sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 10 minut. Śmietanę wymieszaj z posiekanym drobno ogórkiem. Podawaj z chlebkiem pita.
SMACZNEGO!!!