Szaszłyki z kurczaka

0
(0)

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w podłużne kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy aby się spłaszczył i łatwiej się zwinął w roladkę. Na każdym kawałku mięsa rozsmarowujemy zblendowane pomidory i kładziemy cieniutki plasterek szynki, zwijamy i nadziewamy na długą wykałaczkę. Każdy szaszłyk powinien zawierać 3 roladki. Tak przygotowane szaszłyki, obsmażamy na patelni grillowej ok 1 min po każdej ze stron i przekładamy na ruszt piekarnika. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem i mieszamy z solą, pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Rozgrzewamy piecyk do temperatury 200 stopni i pieczemy ziemniaki przez ok 30 minut z termoobiegiem. Po ok 15 minutach wkładamy do piecyka szaszłyki na ruszcie, dobrze jest również przy okazji przemieszać bataty aby równo się opiekły. Do takiego dania doskonale pasuje lekki sos jogurtowy.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0