Sernik na kakaowym spodzie

0
(0)

Sernik na kakaowym spodzie

CIASTO(kakaowy spód):

1 szklanka maki pszennej,
3 jajka,
15dkg margaryny,
1szklanka cukru,
3łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy

MASA SEROWA:
1kg tłustego sera twarogowego,

4 jajka,
1szklanka cukru,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy(w proszku),
1cukier waniliowy
Jak już kupimy składniki to zabieramy się do przygotowań 😉

PRZYGOTOWANIE CIASTA: W rondelku roztopić margarynę,dodać cukier,kakao,7 łyżek wody,wymieszać,zagotować i ostudzić.Następnie dodać mąkę,jajka,proszek do pieczenie oraz cukier waniliowy,nałożyć do blachy.

PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: żółtka utrzeć z cukrem,z białek ubić sztywna pianę,do utartych żółtek stopniowo dodawać ser(ja używam z Biedronki w wiaderku) i białka.Na koniec dodajemy budyń( w proszku),cukier waniliowy(można dodać bakalie według uznania np sparzone i odsączone rodzynki,aromat cytrynowy lub pomarańczowy) na koniec dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta kakaowego.

Piec 50 minut na 150C z funkcja termoobiegu
Na ostudzone już ciasto wylać polewę (według uznania smakowego)
Pyszne i tanie-Świąteczny hit w moim domu 🙂

 

Autor przepisu: Alicja Aleksandra

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0