PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.
Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze w kształcie serca. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.
Można wylać całe ciasto i potem pokroić po upieczeniu lub upiec oddzielnie 3 blaty (wtedy czas pieczenia się skraca).
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Połowę mleka gotujemy. Pozostałą część miksujemy z budyniami, cukrem i mąką. Masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy.
Miksujemy budyń z masłem na gładką masę (dodajemy go stopniowo i ostrożnie, by się nie zwarzył). Potem dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę i barwnik.
Blaty biszkoptowe przekładamy kremem i dżemem w dowolny sposób. Wierzch tortu nakrywamy resztą kremu, wygładzamy i zdobimy – kremem, ozdobami cukiernicznymi, bitą śmietaną, biszkopcikami – pełna dowolność.