Schab marynowany w czerwonym winie
Łatwa propozycja na przygotowanie uroczystego obiadu lub kolacji. Potrawa o delikatnym i oryginalnym smaku dzięki winie i dobrze dobranym przyprawom.
Czas pieczenia: 1,5 godziny
Składniki:
- 70 dag schabu
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 liście laurowe
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczamy schab i usuwamy błonki ostrym nożem. Mięso nacieramy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Siekamy drobno czosnek i liście laurowe. Wrzucamy je wraz w mięsem do miski i zalewamy winem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Mięso pieczemy 1,5 godziny i co jakiś czas podczas pieczenia podlewamy marynatą. Z dobrze upieczonego schabu wypływa przezroczysty sok po nakłuciu.