Ryba na cytrusowych plastrach

Ryba na cytrusowych plastrach

Zdrowy, pełnowartościowy posiłek, który przyrządzisz w kilka minut! Szykuj ruszt!

Czas przygotowania: 15 minut (plus czas marynowania)

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 sprawione ryby (pstrąg, leszcz, flądra)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Cytryna i limonka
  • Kilka gałązek tymianku
  • Pęczek natki z pietruszki
  • Papier do pieczenia
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryby dokładnie opłucz i osusz.

Oprósz je w środku i z obu zewnętrznych stron solą i pieprzem.

Do środka każdej ryby włóż po 2 gałązki tymianku i natki z pietruszki.

Obierz czosnek i posiekaj go drobno, następnie wymieszaj go z oliwą i sokiem z połówki cytryny.

Tak przygotowaną marynatą natrzyj ryby. Odłóż je w chłodne miejsce na godzinę.

Zamarynowane ryby zawiń w papier do pieczenia, ułóż je na rozgrzanym ruszcie i piecz 10-15 minut.

Limonkę i połówkę cytryny pokrój w plasterki.

W połowie pieczenia ryb połóż kawałki cytrusów na ruszcie.

Gotowe ryby posyp posiekaną natką z pietruszki i podaj z plastrami pieczonych cytrusów.

SMACZNEGO!!!