Roladki ze śliwkami

Roladki ze śliwkami

Tak łatwy i przed wszystkim szybki w przygotowaniu rarytas zrobi wrażenie na najbardziej wymagającym smakoszu. Na pewno jako pierwszy zniknie ze stołu.

Czas przygotowania: 8 minut

Ilość porcji: 20

Składniki:

  • 25dag chudego wędzonego boczku
  • 10dag łuskanych orzechów włoskich
  • 20 śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 20 wykałaczek

Przygotowanie:

Boczek pokrój na bardzo cienkie plastry, następnie podsmaż go na suchej teflonowej patelni przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Suche plastry przekrój na połowę.

Sparz wrzątkiem orzechy włoskie i obierz je ze skórki.

W środek każdej śliwki włóż ćwiartkę orzecha.

Śliwki owiń połową plasterka boczku i zepnij całość wykałaczką.

Boczek można delikatnie zapiec.

SMACZNEGO!!!