Rolada tiramisu

1.
Biszkopt. Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o wymiarach 36x30cm) piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni. Ostudzić.
2.
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z 4 łyżkami cukru pudru utrzeć mikserem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję.
3.
Śmietanę ubić na sztywno a pod koniec dodać 3 łyżki cukru pudru i śmietan fix. Następnie dodać ją do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę wymieszać delikatnie i dokładnie.
4.
Ostudzoną kawę przelać do miseczki, dodać alkohol amaretto i dokładnie wymieszać, nasączyć biszkopt.
5.
Następnie wyłożyć połowę masy posypać kakao i zwinąć w roladę. Udekorować resztą masy za pomocą szprycy, posypać kakao. Wstawić na noc do lodówki bo najlepsza jest na drugi dzień.
6.
Można dodatkowo udekorować czekoladowymi kwiatkami i listkami mięty:) Smacznego 🙂