Risotto z kurczaka

0
(0)

Risotto z kurczaka

Nie ma to jak domowe risotto. Proste w przygotowaniu i smaczne danie dla całej rodziny.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 125 g ryżu risotto
  • 250 g bulionu warzyw
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 / 3 czerwonej papryki chilli
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka stołowa syropu jabłkowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g świeżo startego parmezanu
  • 1/2 pojemnika szafranu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 tymianek
  • 1 plasterek imbiru
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj marchew i cebulę. Pokrój paprykę w kostkę.Drobno posiekaj papryczkę chili. Do rozgrzanego szybkowaru wlej olej i podsmaż na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Wyjmij gotowe mięso, wrzuć cebulę i marchew, dodaj ryż i krótko potem warzywa. Całość polej bulionem warzywnym, a następnie dodaj paprykę, chili i szafran. Do szybkowaru włóż perforowane wstawki na risotto i kurczaka, imbir i tymianek. Podgrzej garnek do wysokiej temperatury, następnie zmniejsz ogień. Gotuj 15 minut. Poczekaj aż garnek ostygnie. Dodaj parmezan, ocet jabłkowy i syrop jabłkowy, ryż. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0