Risotto z kurczaka
Szybki i prosty sposób na przygotowanie obiadu bądź podwieczorku.
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- 1/4 szklanki siekanej cebuli
- cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki surowego ryżu
- 4 szklanki rosołu z kurczaka
- 1,5 szklanki pokrojonego i ugotowanego mięsa z kurczaka
- 4 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do rondla z cebulą dodać ryż i mieszać ok. 10 min. Dodać bulion i dalej mieszać. Następnie dodać pokrojonego i ugotowanego kurczaka. Cukinię należy obrać i drobno pokroić. Po 20-30 minutach dodać starty parmezan, można do smaku doprawić pieprzem i solą.