Ratatouille
Aromatyczne, rozgrzewające danie na bazie duszonych warzyw z ziołami.
Czas przygotowania:50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 duża cukinia
1 bakłażan
2 cebule
500 g pomidorów
3 papryki (różne kolory)
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
oliwa
gałązka świeżego tymianku
szczypta szafranu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Przesmażyć ją na oliwie do momentu zeszklenia. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski i dodać do cebuli. Następnie pokroić cukinię i bakłażana w kostkę i dorzucić do naczynia. Pomidory obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokrojone w kostkę dodać do wszystkich warzyw. Całość przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszać. Poddusić jeszcze 15 minut na małym ogniu.