Pyzy z mięsem i posypką
Tradycyjne, polskie danie. Bardzo smaczne i mało pracochłonne.
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg surowych ziemniaków
- boczek do podsmażenia i polania pyz
Farsz:
- 1/4 kg mięsa mielonego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, maga
Przygotowanie:
Pół kilograma ziemniaków gotujemy dzień wcześniej i w tej postaci odstawiamy by odparowały. Świeżo ugotowane ziemniaki są za mokre i nie będą się sklejały. Na drugi dzień mielimy ziemniaki przez maszynkę.
Obieramy kilogram surowych ziemniaków i przecieramy. Z przetartych ziemniaków wyciskamy sok.
Obie porcje ziemniaków należy następnie połączyć sobą jak ciasto. Dodajemy w międzyczasie 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, która nada spoistości naszej masie ziemniaczanej.
Przygotowujemy farsz. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku magą, solą oraz pieprzem.
Formujemy pyzy – wkładamy do środka porcję mięsa. Ilość mięsa według uznania. Przy formułowaniu pyz ręce moczymy w wodzie by masa ziemniaczana nie przylepiała się do naszych rąk.
Pyzy wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 30-40 minut w zależności od wielkości uformowanych pyz.
W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i polewamy nim gotowe pyzy.