Przewodnik po grillowaniu

Przewodnik po grillowaniu

Dzięki naszemu przewodnikowi grillowanie nie będzie miało przed Tobą tajemnic! Zostań mistrzem grillowania!

1. Metody grillowania

  • Grillowanie bezpośrednie

Metoda ta polega na ułożeniu gotowego posiłku na ruszcie bezpośrednio nad ogniem. Jest to idealne sposób na grillowanie porcjowanych posiłków jak: steki, kotlety, burgery, ryby, warzywa, kebaby i mnóstwa innych potraw wymagających krótkiego czasu grillowania.

  • Grillowanie pośrednie

Metoda ta polega na pieczeniu konwekcyjnym: potrawy nie są układane bezpośrednio nad źródłem ognia, ale są ogrzewane przez obieg gorącego powietrza. Podczas takiego grillowania nie ma potrzeby obracania potrawy ani polewania jej marynatą, jednak wiąże się ono z dłuższym czasem gotowania.

  • Grillowanie na rożnie

Na pewno zastanawiasz się, jaka jest różnica między grillowaniem bezpośrednim a pieczeniem na rożnie? Otóż bardzo prosta: mięso pieczone na rożnie dusi się powoli we własnych sokach, dlatego jest miękkie w śrdku a chrupiące na zewnątrz.

Przy grillowaniu na rożnie należy pamiętać o podstawowych zasadach mocowania np. kurczaka czy indyka:

a) Połóż kurczaka piersią do dołu. Nałóż skórę na dziurę w szyi, podwiń jej końcówki i przyszpil do skóry na karku. Zwiń wokół szpikulca i odwróć piersią do góry. Przymocuj lub przywiąż skrzydła do tułowia.

b) Nałóż mocowanie na pręt. Włóż pręt w kurczaka równolegle do kręgosłupa i nałóż drugie mocowanie na pręt. Włóż mocowanie w okolice piersi i ogona. Sprawdź wyważenie i zamocuj szpikulce.

 

 

c) Przywiąż ogon do prętu przy pomocy sznurka; przywiąż nogi do ogona.

 

 

2. Czas potrzebny do grillowania niektórych produktów:

  • drób

 

 

  • owoce morza

 

 

  • warzywa

 

  • mięso

 

 

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów na dania z grilla!