-drożdżowy zaczyn – w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn
-w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrosnięty zaczyn
-wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta
-dodać sparzone rodzynki i wmieszać w ciasto mikserem spiralami
-keksówki 30 cm, posmarowana margaryna i obsypana mąką, do blaszki przełożyć ciasto
-KRUSZONKA: 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, mąki tyle by kruszonka miała sypką konsystencję /ok. 1-1,5 szklanki/ posypać kruszonką wierzch ciasta, zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu
-blaszkę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika elektrycznego nastawionego na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40-50 minut, do suchego patyczka
-ta drożdżówka nam smakuje np. z nutellą śliwkowo-owocową, z różnymi dżemami, mąż lubi do tego masło, kawę zbożową z mlekiem…………..SMACZNEGO!!!