Płonące naleśniki
Pyszne naleśniki w iście płomiennych klimatach sprawią, że prosty posiłek zamieni się w efektowną ucztę!
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 5 jajek
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- Kieliszek wódki
- Olej do smażenia
Nadzienie:
- 2 pomarańcze
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 100ml likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Zmiksuj mleko z cukrem waniliowym, jajkami, mąką, następnie wlej sok pomarańczowy i wódkę. Całość odstaw na godzinę. Usmaż z gotowego ciasta bardzo cienkie naleśniki.
Sparz pomarańcze, obierz je ze skórki i wyciśnij z nich sok. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj likier pomarańczowy, sok i skórkę z owocu. Posmaruj naleśniki częścią masy, złóż je w trójkąt. Resztę masy rozgrzej na patelni i zanurz w nim dokładnie naleśniki. Przed podaniem przełóż na talerze, polej resztą sosu. Do chochli nalej 2 łyżki likieru i ostrożnie go podpal, a następnie płonący likier rozlej po naleśnikach. Płomień zgaśnie, kiedy alkohol wyparuje.
SMACZNEGO!!!