Płonące naleśniki

Płonące naleśniki

Pyszne naleśniki w iście płomiennych klimatach sprawią, że prosty posiłek zamieni się w efektowną ucztę!

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • Kieliszek wódki
  • Olej do smażenia

 

Nadzienie:

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 100ml likieru pomarańczowego

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Zmiksuj mleko z cukrem waniliowym, jajkami, mąką, następnie wlej sok pomarańczowy i wódkę. Całość odstaw na godzinę. Usmaż z gotowego ciasta bardzo cienkie naleśniki.

Sparz pomarańcze, obierz je ze skórki i wyciśnij z nich sok. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj likier pomarańczowy, sok i skórkę z owocu. Posmaruj naleśniki częścią masy, złóż je w trójkąt. Resztę masy rozgrzej na patelni i zanurz w nim dokładnie naleśniki. Przed podaniem przełóż na talerze, polej resztą sosu. Do chochli nalej 2 łyżki likieru i ostrożnie go podpal, a następnie płonący likier rozlej po naleśnikach. Płomień zgaśnie, kiedy alkohol wyparuje.

SMACZNEGO!!!