Placki z łososia z sosem z mango i kolendrą
Smaczne placki z łososia z efektownym sosem z owocami mango. Smacznie i oryginalnie!
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 300g filetów z łososia
- 200g mącznych ziemniaków
- 50g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- 60g bułki tartej
- 4 łyżki stołowe oleju rzepakowego
Sos z mango i kolendry:
- 1 mango obrane i pokrojone w kostkę
- 60g posiekanej szalotki
- 1 papryczkę chili
- 80g cukru trzcinowego
- 1 stołową łyżkę startego imbiru
- 1/2 pęczka liści kolendry
- 1 sok z limetki
- Szczypta pieprzu
- 50ml Crema di Balsamico
Przygotowanie:
Za pomocą noża oczyść dokładnie filety i posiekaj je wraz z ziemniakami na drobne kawałeczki następnie ugnieć aby składniki połączyły się w całość. Dodaj resztę składników i przypraw i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt wilgotna, dodaj bułkę tartą. Zmocz dłonie, nabierz niewielką ilość masy i uformuj kulki, które następnie spłaszcz w placki. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, następnie zrumień na niej placki smarząc je przez 4-5 minut. Odsącz je na ręczniku papierowym.
Sos:
W rondlu skarmelizuj cukier. Wymieszaj z posiekaną szalotką i resztą składników i duś przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj posiekane mango, dopraw do smaku cremem balsamicznym.
SMACZNEGO!!!