Placki z łososia z sosem z mango i kolendrą

0
(0)

Placki z łososia z sosem z mango i kolendrą

Smaczne placki z łososia z efektownym sosem z owocami mango. Smacznie i oryginalnie!

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300g filetów z łososia
  • 200g mącznych ziemniaków
  • 50g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 60g bułki tartej
  • 4 łyżki stołowe oleju rzepakowego

 

Sos z mango i kolendry:

  • 1 mango obrane i pokrojone w kostkę
  • 60g posiekanej szalotki
  • 1 papryczkę chili
  • 80g cukru trzcinowego
  • 1 stołową łyżkę startego imbiru
  • 1/2 pęczka liści kolendry
  • 1 sok z limetki
  • Szczypta pieprzu
  • 50ml Crema di Balsamico

 

Przygotowanie:

Za pomocą noża oczyść dokładnie filety i posiekaj je wraz z ziemniakami na drobne kawałeczki następnie ugnieć aby składniki połączyły się w całość. Dodaj resztę składników i przypraw i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt wilgotna, dodaj bułkę tartą. Zmocz dłonie, nabierz niewielką ilość masy i uformuj kulki, które następnie spłaszcz w placki. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, następnie zrumień na niej placki smarząc je przez 4-5 minut. Odsącz je na ręczniku papierowym.

Sos:

W rondlu skarmelizuj cukier. Wymieszaj z posiekaną szalotką i resztą składników i duś przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj posiekane mango, dopraw do smaku cremem balsamicznym.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0