Placek „Marysieńka”

Fantazyjny placek

Fantazyjny placek

Składniki:

7 jaj
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki sypkiego kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag włoskich orzechów
5 białek
20 dag cukru kryształu
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny

Przygotowanie:

Placek I: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.

Placek II: Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.

Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.

Przełożenie placka: I placek (pierwsza część) – krem – II placek (orzechowy) – krem – I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.

Źródło: http://gotowanie.onet.pl/przepisy/placek-marysienka,107421.html