Pierś z kurczaka z ziołami
Pyszne i proste danie, które przygotujesz dosłownie w kilka minut!
Czas przygotowania: 15 minut (plus 1,5 godziny marynowania)
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 150ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu winnego
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Łyżeczka oregano
- Papryczka chili
- Natka z pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj i osusz dokładnie mięso, następnie przełóż je do miski.
Oczyść z pestek papryczkę i drobno ją posiekaj.
Oliwę wymieszaj z octem, dodaj zioła , oregano i posiekane chili. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową marynatą zalej mięso i odstaw je do marynowania na 1,5 godziny w chłodne miejsce.
Zamarynowane mięso połóż na rozgrzanym ruszcie i piecz przez ok. 7-9 minut z każdej strony.
Gotowe mięso posyp przed podaniem natką z pietruszki.
SMACZNEGO!!!