Pierś z kaczki z konfiturą z czerwonej cebuli i mango
Aromatyczna i krucha pierś z kaczki to doskonały pomysł na uroczysty obiad i niebanalne danie w nowej odsłonie.
Czas przygotowania: 150 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 150g piersi z kaczki
- 80g cebuli czerwonej
- 30g mango
- 10g cukru
- 20 ml konfitury z pigwy
- ocet winny
- sól
- pieprz
- 5g rozmarynu
- 5g tymianku
- oliwa
- masło
- miód
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w półtalarki. Rozgrzej w garnku lub na dużej patelni oliwę i masło, wrzuć cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj cukier, miód, drobno posiekane mango i ocet winny. Zaczekaj, aż cukier się skarmelizuje. Następnie natnij skórę kaczki w kratkę. Kaczkę zamarynuj w sosie sojowym i świeżych ziołach około 2 godzin. Później obsmaż ją na gorącej patelni od strony skóry przez ok 5 minut. Przewróć na drugą stronę i piecz 20 minut w piekarniku. Danie podaj z konfiturą z czerwonej cebuli i sosem z pigwy.
SMACZNEGO!!!