Pieczone gruszki w ubranku
Pyszny i oryginalny deser, który zaskoczy Cię swoim smakiem.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji: 6
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- Kostka margaryny
- 5 żółtek
- 1.2 szklanki cukru pudru
- Sól
Nadzienie:
- 6 gruszek
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- Łyżka wódki
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- Białko
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrób ciasto. Gruszki umyj. obierz, przekrój wzdłuż i oczyść z gniazd nasiennych. Sparz rodzynki, wymieszaj je z wódką, następnie wymieszaj z orzechami i miodem. Połówki gruszek napełnij nadzieniem i złóż. Gotowe ciasto rozwałkuj i potnij na kwadraty 15x15cm. Gruszki owiń ciastem i ponakłuwaj. Ubij delikatnie białko i posmaruj nim gruszki. Całość wstaw do natłuszczonej blachy i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
SMACZNEGO!!!