PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I KURCZAKIEM

Warzywa umyć, 3 papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, pozostałą posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kurczaka i marchewkę zmielić, razem z posiekaną papryką dodać do cebuli, podsmażyć. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Warzywa, ryż i pesto wymieszać, doprawić solą i pieprzem, napełnić połówki papryk. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć faszerowane papryki, wlać na dno 1/2 szklanki wody. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, z włączonym termoobiegiem przez 25 min.
https://www.galeriaherbat.pl/ryz-brazowy.html – idealny, zdrowy dodatek do nadzienia
https://www.galeriaherbat.pl/sol-himalajska-drobna.html – zdrowy sposób na dosmaczenie potrawy