Łosoś z pikantną salsą
Oryginalne połączenie ryby, owoców i pikantnego chili. Idealne aby rozgrzać podniebienie 🙂
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 kawałki filetu z łososia
- 1 torebka brązowego ryżu
- Mango
- Limonka
- Kawałek imbiru
- Mała papryczka chili
- 5 łyżek sosu sojoweg
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 łyżki płynnego miodu
- Łyżka oleju
- Świeża kolendra
Przygotowanie:
Opłucz filety i osusz je papierowym ręcznikiem. Imbir drobno posiekaj i wymieszaj z miodem, sosem sojowym i olejem. Do marynaty włóż rybę, skórką do góry i odstaw na 20 minut. W międzyczasie wstaw wodę na ryż i przygotuj salsę: obierz mango i pokrój w kostkę, a następnie skrop sokiem z połowy limonki. Chili i kolendrę posiekaj i wymieszaj z mango i sezamem. Ugotuj ryż. Do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika wstaw łososia, uprzednio wyjętego z marynaty, ułożonego na papierze do pieczenia skórą do dołu. Rybę należy piec przez ok 10-12 minut podlewając w trakcie marynatą. Ryż odcedź i ułóż na talerzach, na nim łososia i całość udekoruj salsą z mango i kawałkami limonki.
SMACZNEGO!!!