Łosoś z pikantną salsą

0
(0)

Łosoś z pikantną salsą

Oryginalne połączenie ryby, owoców i pikantnego chili. Idealne aby rozgrzać podniebienie 🙂

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 kawałki filetu z łososia
  • 1 torebka brązowego ryżu
  • Mango
  • Limonka
  • Kawałek imbiru
  • Mała papryczka chili
  • 5 łyżek sosu sojoweg
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • Łyżka oleju
  • Świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Opłucz filety i osusz je papierowym ręcznikiem. Imbir drobno posiekaj i wymieszaj z miodem, sosem sojowym i olejem. Do marynaty włóż rybę, skórką do góry i odstaw na 20 minut. W międzyczasie wstaw wodę na ryż i przygotuj salsę: obierz mango i pokrój w kostkę, a następnie skrop sokiem z połowy limonki. Chili i kolendrę posiekaj i wymieszaj z mango i sezamem. Ugotuj ryż. Do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika wstaw łososia, uprzednio wyjętego z marynaty, ułożonego na papierze do pieczenia skórą do dołu. Rybę należy piec przez ok 10-12 minut podlewając w trakcie marynatą. Ryż odcedź i ułóż na talerzach, na nim łososia i całość udekoruj salsą z mango i kawałkami limonki.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0