Łosoś z rusztu na lekkiej sałatce

Łosoś z rusztu na lekkiej sałatce

Proste i dobrze znane danie w nowatorskiej odsłonie! Spróbuj przygotować łososia według naszego przepisu a na pewno Ci się upiecze 🙂

Czas przygotowania: 10 minut (plus 4 godziny marynowania)

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 filety z łososia po 150g
  • 250ml oliwy z oliwek
  • 50ml sosu vinegrette
  • Sok z 2 cytryn
  • Miks sałat
  • Cukier
  • 2 łyżki musztardy
  • Gałązka tymianku
  • Ćwiartka pomidora
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Łososia natrzyj oliwą, skrop sokiem z jednej cytryny i dopraw solą i pieprzem.

Odstaw na 4 godziny do lodówki aby się zamarynował.

Rozgrzej grill, następnie połóż na nim filety łososia i piecz przez 2 minuty z każdej strony.

Sałatę umyj i osusz.

Pozostałą część oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i cukru, musztardą i listkami tymianku i vinegrettem.

Miks sałat przełóż do miseczki, polej go sosem vinegrette. Łososia zdejmij z grilla i połóż na sałacie. Na koniec posyp sałatkę listkami tymianku i ćwiartkami pomidora.

SMACZNEGO!!!