Orzechowe naleśniki
Słodka przekąska zarówno na śniadanie jak i deser dla każdego łasucha!
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
- 20dag mąki
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka
- 50ml rumu
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Nadzienie:
- 10dag orzechów włoskich
- 3-4 łyżki migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- Sól
- Polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Ciasto:
Połącz wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, wymieszaj na gładką masę i odstaw na ok. 30 minut. Przed smażeniem ponownie wymieszaj masę. Usmaż naleśniki.
Posiekaj drobno orzechy i migdały, następnie utrzyj je z dżemem, śmietaną i cukrem pudrem. Do masy dodaj rodzynki i rum. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Naleśniki posmaruj masą, zawiń w rulon i polej polewą czekoladową.
SMACZNEGO!!!