Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Pyszny i delikatny deser, którego smaku nie powstydziłby się żaden cukiernik.

Czas przygotowania: ok. 30 minut (plus 4 godziny chłodzenia)

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 20dag cukru pudru
  • 3 łyżki mocnej kawy
  • Łyżka masła
  • Łyżka rumu

Przygotowanie:

Obydwa rodzaje czekolady połam na kawałki i rozpuść w rondelku wstawionym do garnka z wrzącą wodą, stale mieszając. Następnie zdejmij z ognia, dodaj masło i żółtka utarte z połową cukru i rumem, cały czas mieszając. Ubij na sztywno białka z resztą rumu i wymieszaj delikatnie z musem z czekolady, dolewając ostudzoną kawę. Gotowy mus przełóż do pucharków i odstaw do schłodzenia na 4 godziny.

SMACZNEGO!!!