Mleczne bułeczki jak za dawnych lat…

Drożdże rozetrzć z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżeczki mąki i tyle podgrzanego mleka, żeby całość miała konsystencję gęstej śmietany, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, utarte z cukrem jajo oraz resztę mleka. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać dokładnie, aż wyjdą bąble. 🙂

Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.

Z ciasta rwać duże kęsy, nakładać owoce/dżem i formować bułeczki.
Układać na blasze, smarować rozkłóconym jajem i posypywać makiem.

Piec w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.
Bułeczki można zamrozić – dłużej będą świeże.

Smacznego!