Miodownik z masą chałwową

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, a potem wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę z miodem. Wymieszać i wylać na wyłożona papierem blaszkę (20x35cm). Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Jajka roztrzepać z resztą sypkich składników i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy reszta mleka się zagotuje, wlać roztrzepane jajka i zagotować, mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, po łyżce dodawać budyń. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i spirytus. Ciasto nasączyć i przełożyć masą.
Udekorować polewą. Schłodzić.
Smacznego 🙂