Lucjan w piwie z duszoną cykorią
Rewelacyjny przepis na pyszny obiad! Łatwy w przygotowaniu i solidny posiłek, pełen witamin, z aromatem piwa 🙂
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 filety białej ryby, np. lucjana
- 4 cykorie
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- Laska wanilii
- Sok z cytryny
- Sok z grejpfruta
- 250ml jasnego piwa
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuść masło i miód Przekrój wzdłuż cykorie i usmaż z obu stron na rumiano, dodaj ziarenka z wydrylowanej laski wanilii, sok z cytryny i grejpfruta, piwo i dopraw solą i pieprzem. Gdy cykoria będzie miękka wyjmij ją z sosu na patelnie i smaż, do momentu skarmelizowania. Sos zredukuj na dużym ogniu do połowy objętości. Filety ugotuj na parze w szybkowarze, następnie cykorie rozłóż na talerzu, ułóż na niej rybę, a całość podlej sosem.
SMACZNEGO!!!